Wat is rauwe melk?
Er is geen versere melk dan rauwe melk. Rauwe melk is melk van de koe die nog niet verder in de productie van koken, pasteuriseren en andere processen is gegaan. Het heeft een eigen, bijzondere en vooral lekkere smaak die zich sterk onderscheidt van normale supermarktmelk. Rauwe melk heeft een intensere smaakbeleving en bevat ook meer voedingsstoffen dan normale melk die in de supermarkt te vinden is. Veel belangrijke mineralen, zoals calcium, ijzer en koper zijn er in te vinden. Ook is het erg proteïnerijk. Het mag alleen rechtstreeks bij de boer verkocht worden, om te garanderen dat de rauwe melk ook echt vers is.
Is rauwe melk gezond?
In rauwe melk zitten waardevollere voedingsstoffen, zoals vitaminen en noodzakelijke enzymen. Ook wordt er in verschillende publicaties geschreven dat het voor herstel zorgt bij ziektes en een dieet van rauwe melk goed helpt in een dieet. Als de koeien zich vrij kunnen bewegen en genetisch gemodificeerde gewassen gevoerd worden, is de melk meer omega-3-vetzuur. Dit zorgt voor geconjugeerd linolzuur (CLA) in de melk. Vitro tests laten zien dat CLA de groei van eventuele kankercellen tegengaat. Ook remt het de toevoer van bloedvaten naar tumorcellen. Het feit dat rauwe melk niet gepasteuriseerd is brengt veel voordelen met zich mee. Doordat pasteurisatie niet plaatsvindt, blijven er meer waardevolle enzymen en bacteriën over. Ook worden vitaminen (zoals vitamine C) niet beschadigd. Vitamine B12 is zelfs niet te vinden in gepasteuriseerde melk.
Bij onderzoek is ook gebleken dat het drinken van rauwe melk voor betere gebitten en groei zorgde. Calcium werd beter opgenomen en allergieën, hooikoorts, eczeem en oorontstekingen kwamen minder voor.
Rauwe melk heeft echter ook nadelen. Het is niet lang houdbaar (maximaal 3 dagen) en dient altijd voor consumptie te worden gekookt, vooral als het wordt geconsumeerd door een kind, zwangere vrouw of een oudere. Het dient te worden geserveerd in de schaduw, zodat microben of bacteriën niet de kans krijgen om binnen te dringen. Een paar voorbeelden van mogelijke bacteriën in rauwe melk zijn campylobacter- en salmonellabacteriën. Daarom moet het ook altijd voor consumptie verhit worden. Rauwe melk is niet aan te raden voor mensen met een lactose-intolerantie, die 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft.
Tips voor het gebruik van rauwe melk
Het is altijd aangeraden om voor consumptie de rauwe melk te verhitten, om mogelijke ziektekiemen te doden. In rauwe melk kunnen salmonella- of campylobacterbacteriën zitten, dat kan leiden tot ziektes zoals diarree, buikkrampen, koorts en buiktyfus. Vooral kinderen zijn vatbaar voor deze bacteriën.
Zorg er ook voor dat de fles of jerrycan goed gereinigd is voor gebruik. Laat de rauwe melk niet in contact komen met de omgeving, zoals handen. De melk dient te worden bewaard tussen 3° en 4° graden Celsius voor een maximum van 3 dagen.
Het is aan te raden voor een gevarieerde voeding ca. 450 ml zuivel per dag te nuttigen. Dit kun je invullen van rauwe melk: kaas, Yacult, pannenkoeken, ijs, slagroom, smoothie, diverse soorten pap, milktaart ed. te maken